Pro nás obyvatele malebné české kotliny, odkojené bůčkem a svíčkovou, jsou slávky „těžká“ exotika. Takovéto podivnosti si většinou dopřáváme na dovolené ve Středomoří nebo v nějaké super drahé restauraci v centru Prahy. Já vám ale chci ukázat, že tuto specialitku si můžeme dopřát i my, kteří zrovna neobýváme rybářskou chatrč v Bretani.
Řekněme si, co že je ta slávka vlastně zač: Slávka jedlá je mořský mlž. Žije u pobřeží, zejména v Evropě a Severní Americe. Barva mušle je černá, hnědá, někdy i dofialova. Často na nich najdeme přilepené všelijaké fujtably z moře – řasy, koryše, jiné mušle atd. Maso slávek je pevné, svalnaté a má sytě oranžovou barvu. Tyto mušle jsou oblíbené nejen ve francouzské kuchyni, pevné místo mají také v belgické, španělské, holandské, portugalské gastronomii. Jenom v Evropě se za rok sní 100 tisíc tun těchto mušlí. A to je celkem dost...
A teď k fíglu, jak si slávky připravit v teple domova, levně, rychle a mnohdy chutněji než v restauraci.
K nákupu doporučuji Makro – zde máte totiž záruku , že mušle budou opravdu čerstvé. Balení 1,5 kg slávek, čerstvě vylovených z moře tu stojí kolem 70 ,-Kč, přičemž toto množství je pro dva hodně a pro tři tak akorát. Když si slávky přineseme domů (nemusím připomínat, že rychlá spotřeba je více než nutná), důkladně je kartáčkem očistíme od výše uvedených fujtajblů a písku. V tuto chvíli jsou všechny mušle zavřené, a pokud mezi nimi najdeme nějakou rozbitou či nakřáplou, raději jí zahoďme.
Nyní dáme slávky do velkého hrnce a do třičtvrtě objemu zalejeme stejným dílem vody a bíleho vína. Nezapomeňme na zlaté francouzské pravidlo, že vaříme se stejně kvalitním vínem, jaké pijeme k večeři. Krabicové tedy pro dnešek vynechte...:) Dále do hrnce přihodíme dvě nadrobno nakrájené šalotky, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, stejně tak i tymiánu. Tyto ingredience dodají pokrmu nádhernou vůni. Vše přikryjeme pokličkou, počkáme, až tekutina přijde k varu a potom dalších 5 minut vaříme. Slávky jsou hotové, jsou-li otevřené. Ty, které tak neučinily, bez milosti vyhodíme. Mušle dáme stranou a začneme pracovat s vývarem, který nám zbyl. Necháme ho dostatečně probublat, varem o třetinu zredukujeme a poté přidáme asi 90 g másla. Po cca 2 minutách uvidíte, jak omáčka začíná krásně houstnout. V tento moment ji přelijete zase zpět ke slávkám. A je hotovo!
Tadááá! |
Jsi šikulka... ale já i tohle považuju za mořský fujtajl, bohužel:( Třeba mi to někdy někam tajne propašuješ, a pak řeknu, že je to dobrý. Ale vědomě to prostě nezvládnu:D.
OdpovědětVymazatJá už pro tebe vymýšlím nějaké special menu, neboj...:)
OdpovědětVymazatZANGI SLÁVKY MILUJE :D
OdpovědětVymazatTak je někdy Zangi udělám!:D
OdpovědětVymazat